Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.
13 11 2014
Biyosidal Eğitimi İçin Başvurular Başladı!

Biyosidal Eğitimi İçin Başvurular Başladı!

ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) eğitim programına aldığı “Biyosidal” eğitimi için başvurular sürüyor. Biyosidal eğitimine katılmak isteyenler ALTSO Eğitim ve Kariyer Şube Müdürlüğü'ne başvurabilecek. ALTSO tarafından yapılan duyuruda, ilgililerin odanın eğitim ve kariyer şube müdürlüğünden alacakları başvuru formuyla birlikte nüfus cüzdanı örneği ve bir adet fotoğrafla başvurularını gerçekleştirebilecekleri belirtildi.
BİYOSİDAL NEDİR?
Biyosidal, Latince kökenli bir kelime olup 'biyo' (canlı) ve 'sidal' (öldürmek) kelimelerinden oluşmuş ve anlamı canlı öldüren demektir. Bakteri, virüs, mantar, böcek, sinek, fare gibi tek hücreli ya da çok hücreli mikroorganizmalar ile mücadele için kullanılan kimyasal ya da biyolojik preperatların tamamı 'biyosidal' olarak nitelendiriliyor. Biyosidal kullanım amacına göre “dezenfektan, antiseptik, antiviral, insektisit, rodentisit, antibakteriyel” gibi isimler alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın biyosidal ürün tanımı şöyle: 'Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır hâlde satışa sunulmuş, kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir zararlı organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, uzaklaştıran, zararsız kılan, yok eden aktif maddeleri ve önceden hazırlanarak eczanede bulundurulan ticari ilaç ile preparatları ifade eder.' Günlük hayatta bir vesileyle temas edilen bu ilaçların insana, çevreye, hedef zararlı organizmaya ve hedef organizmalar dışındaki diğer canlılara etkileri, varsa zararları, bertaraf yöntemleri, depolama ve taşımacılık bilgileri gibi tüm yönleri ile bilinmesi ve kontrol altında tutulması, gerekli önlemlerin alınması Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların denetim ve kontrolünde sağlanıyor. Bu maksatla biyosidal ürünlerin bakanlığın denetiminde üretilen ürünler olması hayati önem taşıyor.

2254 1